Čalamáda

Suroviny
Nálev:
1,5 l vody
0,5 l octa
100 g cukru (asi 10 lžic)
2 lžíce soli
celý pepř, nové koření, bobkový list - od všeho trochu
- množství všeho je možné upravit podle chuti

Zelenina, jakou máte rádi, já dala:
bílé zelí, mrkev, papriky, květák, cibule, cuketa, salátová okurka

 

Postup
Nálev:
Svaříme vodu s cukrem a solí, aby se vše rozpustilo.
Pak přidáme ocet, koření a necháme asi 10 min. vařit.

Zelí, mrkev a papriky nakrájíme či nakrouháme na proužky, květák na malé růžičky, cibuli, cuketu a okurku na půlkolečka, smícháme, napěchujeme do sklenic a zalijeme teplým nálevem (klidně i s kořením, kdo nemá rád, může přecedit).
Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut.

POZNÁMKA: 
Záměrně neuvádím konkrétní množství zeleniny, protože jsem zjistila, že každý má jiné chutě. Někdo nerad cibuli, někdo papriku.... Takže si namíchejte oblíbenou zeleninu a schovejte takto na zimu:-))
Uvedené množství je asi na 4 - 5 sklenic.