Cizrna
Suroviny:
250 g cizrny (suchá)
zeleninový bujon
1 bob. list
špek (asi 100 g)
menší cibule
3 lžičky hladké mouky
sůl, pepř, majoránka
3 stroužky česneku
Postup:
Cizrnu propláchneme a namočíme, nejlépe přes noc.
Druhý den ji vaříme v téže vodě s bobkovým listem a bujonem asi 1,5 hodiny. Když je měkká, zcedíme.
Ve větším kastrůlku si rozškvaříme špek nakrájený na malé kostičky, přidáme cibuli na kostičky a asi 2 minutky společně restujeme. Pak přidáme hladkou mouku, uděláme si jíšku. Přisypeme uvařenou cizrnu, promícháme, přilijeme asi 1 dcl vody a 10 minut provaříme.
Dochutíme rozemnutou majoránkou a rozmačkaným česnekem, případně solí a pepřem.
Podáváme jako přílohu k masu (my jsme měli uzenou kýtu).