Marinované krůtí řízečky

 

1 kg krůtích prsou - nakrájet na řízky (nenaklepávat)

 

marináda:

3 vejce

2 lžičky solamylu

2 lžičky tekutého polévkového koření ("magi")

2 lžičky mletého nebo drceného kmínu

2 lžičky kari koření

2 lžičky sladké i pálivé papriky

2 lžičky majoránky

4 stroužky česneku

1 lžička pepře

 

olej, hladká mouka, voda

 

Suroviny na marinádu pořádně smícháme (dobré je použít tyčový mixér),

Do směsi naložíme krůtí řízky, necháme do druhého dne.

 

Druhý den si rozpálíme olej na pánvičce a řízky osmažíme do zlatova (zbytek marinády si necháme). Vyndáme je do pekáčku a necháme na teple (dávám do mírně zahřáté trouby).

Do výpeku dáme 2 lžičky hladké mouky, promícháme metličkou. Zbytek marinády zředíme asi 1 - 2 dcl studené vody, vlijeme do výpeku s moukou. Můžeme dochutit ještě polévkovým kořením. Krátce (asi 5 minut) provaříme, pak přes cedník přelijeme do kastrůlku (ve výpeku jsou napečené kousky masa a marinády, takto se jich zbavíme).

 

Podáváme s bramborami, bramborovou kaší, hranolkami, lze i s rýží (dobrá je rýže s hráškem), chlebem.... co má kdo rád.