Kachní prsa se švestkovou omáčkou a br. noky

Suroviny:

2 balíčky kachních prsou (4 ks)

olej

sušený tymián, sůl, pepř

 

lžíce mouky, voda

2 lžíce švestkových povidel

1 dcl červeného vína

1 - 2 stroužky česneku

 

brambory (1 kg)

1 vejce

krupice, hrubá mouka (1:1 - podle potřeby)

 

Kachní prsa nařežeme na kůži do kříže a vetřeme pečlivě do obou stran sůl a sušený tymián.

Na rozpálený olej na pánvičku dáme kachní prsa kůží dolů a smažíme, dokud není kůže zlatá (asi 5 minut). Obrátíme a smažíme i z druhé strany dozlatova.

Přendáme do pekáčku nebo zapékací nádoby kůží nahoru, zakryjeme alobalem a pečeme zvolna v troubě 15 minut.

Pak odkryjeme a dopečeme naplno asi 10 minut (aby byla kůrčička).

 

Do výpeku na pánvičce vmícháme hladkou mouku, chvilku restujeme, zalijeme vínem, trochou vody a necháme provařit. Pak přidáme švestková povidla, rozmačkaný česnek, dochutíme podle potřeby (sůl, pepř, tymián, česnek - jak máme rádi).

 

Bramborové noky:

Brambory uvaříme (nejlépe den předem), nastrouháme, přidáme vejce, krupici a hrubou mouku - uděláme klasické těsto na br. knedlíky. Vyválíme z něj 4 hady o průměru asi 2 cm a krájíme kousky opět asi po 2 cm. Dáme do vroucí vody a vaříme 15 minut.

 

Podáváme kachní prsíčka nakrájená na plátky, noky a omáčku.